Alt om bomuldsgarn

Bomuldsgarn

Bomuldsgarn er en klassiker og det forstår man godt. Det er nemt at arbejde med, det er slidstærkt og langt de fleste kan tåle det. Bomuld fås i mange forskellige farver og forskellige styrker og blødhed. Alle butikker, der sælger garn, har bomuldsgarn, også selvom det ikke er strikke-/garnbutikker. Du kan for eksempel købe mange forskellige slags bomuldsgarn i Søstrene Grene.

Hvad kan bomuld bruges til?

For nogen er bomuld et ”begynder-garn” eller et garn man kun bruger til bamser, grydelapper og den slags småting. Det er det også rigtig godt til, men man kan sagtens bruge det til meget mere, netop på grund af dets fine kvaliteter og forskelligheder.

Med Bomuld er det nemt at få et jævnt resultat og derfor er der også mange, der bruger det til børnetøj og babytøj. Brug også bomuld til snoninger, strukturmønstre og hulmønstre.

Hvad er bomuld lavet af?

Du har sikkert set et billede af en bomuldsplante på et eller andet tidspunkt. Eller måske bruger du grenene som pynt i hjemmet – det er meget populært, fordi bomuld har nogle meget dekorative, hvide ”puder”, der ligner snebolde eller vat.
Disse puder er ikke blomster, som man måske kunne tro, men i stedet frøhår. Lidt ligesom på en mælkebøtte, man kan puste til.

Der er mange forskellige sorter af bomuld og fibrene i frøhårene har forskellige længde – også på samme plante. Det er fiberlængden, der afgør bomuldens kvalitet, sammen med renheden og indfarvningen. Jo længere fibrene er, jo finere er de også. De længste fibre giver et blødere, mere slidstærkt garn.

Efter spinding kan garnet behandles/forædles på flere forskellige måder, alt efter hvilke egenskaber man ønsker, for eksempel farvning eller mercerisering.

Bomulds egenskaber

Mange er glade for bomuld, blandt andet fordi det er nemt at strikke i, det kommer i mange forskellige farver og er billigt.

Andre gode egenskaber, der er værd at nævne ved bomuld er at det er slidstærkt, også i vask. Hvilket betyder at det kan holde til at blive vasket mange gange, uden at miste sit ”feel”.

Bomuld er god til at absorbere fugt, selvom det ikke er lige så godt som uld.

Hvid/ufarvet bomuld kan tåle høje vasketemperature. Farvet bomuld er god til at holde på farverne, men husk altid at følge vaskeanvisningerne, der følger med garnet

Kartet/kæmmet/merceriseret

Måske har du hørt om kartet eller kæmmet bomuld? Det er to forskellige varianter af bomuld og det vigtigste du skal vide er, at kartet bomuld er det mest almindelige og det kæmmede bomuld er blødest.

Bomulden gennemgår to forskellige processer, hvor den for det kæmmede bomuld er længere og derfor dyrere end det kartede.

Merceriseret bomuld har fået et tyndt silikonelag rundt om hvert fiber for at opnå mere glans og styrke. Det skulle også sørge for at garnet krymper lidt mindre og at det lettere holder formen.

Hvilken man skal vælge afhænger af smag og behag samt hvilket projekt, man laver. Det er en god idé at se og røre ved garnet i en butik eller hos en ven, første gang man kaster sig ud i at prøve noget nyt.

Egyptisk bomuld

Egyptisk bomuld anses for at være det allerfineste bomuld. Fibrene er specielt lange og tynde og giver derfor et smukt, eksklusivt garn, der egner sig rigtig godt til babystrik samt kjoler, cardigans og lignende festlige ting. Det er også godt som sommerstrik til toppe og bluser.

Sandesgarn har ren Egyptisk bomuld som hedder Manderin Petit. Drops har en lækker Egyptisk bomuld der hedder Safran.

Farverne i bomuldsgarn

Rå bomuld er ca. alle nuancer af hvid, hvilket kan være relevant, hvis du selv vil farve dit garn. I industrien trækker man den naturlige farve ud, før man farver i den ønskede farve. Hverken den naturlige farve eller den tilførte, har nogen betydning for andre kvaliteter som holdbarhed og blødhed. Bomuld er lidt mat i farverne, hvilket kan give et hyggeligt og blødt skær til dit arbejde.

 

Bomuldsblandinger

Bomuld kan blandes med næsten alle andre slags garn, for at opnå forskellige egenskaber, som mere klare eller skinnende farver, større slidstyrke eller sugeevne og mere varme. Blandes bomuld med syntetiske fibre, er det som regel også billigere end ren bomuld.

Det er ikke altid, blandingerne er 50% af det ene og 50% af det andet, nogle gange er der kun 10% af den ene slags i, især hvis det er en blanding af 3 slags garn.

Bambus/bomuld

Garnet kan bruges til alle strikkeopgaver, men er især velegnet til babystrik. Bambusfibrene gør garnet mere blødt end ren bomuld, og samtidig bevares holdbarheden og slidstyrken fra bomuld. Det gør det også nemt at strikke i og hvis du bruger tynde pinde, kan du lave sødt og blødt tøj til de mindste.

Det er også meget velegnet til en let sommerbluse, eller et let sjal, da en bambus blend er mindre statisk end mange andre garner og også skinner mere end ren bomuld.

Findes blandt andre hos Viking. Deres Bambino garn er 50% bomuld og 50% bambus.

Viskose/bomuld

Når viskose blandes med bomuld, kan man få et mere skinnene og blankt garn, med bomuldens faste kvaliteter. Det er rigtig godt til festtøj eller brug det som detaljer på tøjet. For eksempel som krave eller kanter. Det kan også give en god effekt, hvis man strikker det dobbelt med et andet garn..
Viskose er fremstillet af fibre fra planteriget, men efterfølgende behandlet kemisk. Derfor er der delte meninger, om det skal opfattes som et naturligt produkt.

Drops har et lækkert blend der hedder Cotton Viscose.

Viskose/hør/bomuld

En god blend, som giver en luksuriøs garn der ånder og har en lækker struktur. Den er god hele året til mange forskellige projekter.

Denne blend kan for eksempel findes hos Drops og hedder Belle.

Hør/bomuld

Det giver et lækkert og luftigt garn, når bomuld og hør blandes sammen og er rigtig godt til sommerstrik. Mange af de opskrifter der er skrevet til silke/uld blandinger, kan også laves i bomuld/hør. En hørblanding øger slidstyrken og sugeevnen i garnet.

Bomuld/hør blandinger er Line garn hos Sandnesgarn og Bomuld-Lin hos Drops.

Marinould/bomuld

Uld giver varme og fylde til bomuldsgarnet. Ren uld er som regel brugt til vinterstrik, men sammen med bomuld får man nogle skønne blandinger, som kan bruges hele året.

Ulden i disse blandinger er ofte super-wash behandlet, så garnet vaskes i maskinen.

Hvis du normalt synes at uld klør, skal du prøve denne blanding, der kombinere varmen og det bløde fra uld, med det glatte fra bomuld.

Marino/bomuld blandinger kan findes som cotton merino hos Drops og Mini duett fra Sandesgarn. Begge kan vaskes i maskine på uldprogram.

Akryl/bomuld

Når akryl og bomuld blandes, gør det garnet mere formfast og det kan bedre tåle at blive maskinvasket. Garnet kan bruges til lette strik både sommer og vinter og bevarer farverne rigtig godt.

Fordi akrylgarn er et kunstigt fremstillet garn, er det anderledes at strikke med, end naturgarner. Det er smag og behag, om man synes det er et problem, men når man blander det med bomuld, er forskellen ikke så stor.

Akrylgarn er fremstillet af plastik. Det kan du læse mere om på vores side om Akrylgarn.

Hjertegarn har et flot garn der hedder Blend, og Drops har blandt andet blandingen Cotton Light. Mayflower

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *